вторник, 31 октомври 2017 г.

София преди 5 години и днес (Част 1/2)


Чували ли сте израза "с хубавото се свиква лесно"? Тази статия ще ви покаже колко много от нещата, които сега приемаме за даденост, не съществуваха, или бяха жалко подобие на себе си, преди... 5 години. А при някои става дума дори за по-малко.

Бул. Васил Левски - сравнение между 2012-та и 2015-та (използвайте стрелките в краищата)

Дали въобще забелязваме разликите, там където ги има? Със сигурност сте виждали във вестниците занимателни игри от сорта на "Открийте 14-те разлики", или пък онези малки кръстословици със скрити n на брой думи за ограждане. Как различните хора откриват тотално различен брой? И то на такава малка площ... Ами какво остава тогава за цял град, цяла държава, светът около нас?

Сан Стефано плаза, ул. Сан Стефано 2012/2017 - тук местете плъзгача в средата и се загледайте за... прилики

Да забелязваш малко или нищо е лесно - толкова, колкото е лесно да се откажеш. Оптимизмът изисква вглеждане, съпоставяне, мисъл, усилие. Възможностите съществуват, но само някои хора успяват да ги видят. Сигурно ви се е случвало да видите новооткрит магазин или въобще някакъв бизнес с много хитро име, продукти или табела и да си кажете "как аз не се сетих?". Последно видях такъв на Красна поляна, леко "забит" в една пресечка, но затова пък собствениците му са измислили следното: табелата с името му имитира голяма крайпътна табела за начало на селище, което по навик приковава погледите на хората още отдалече...

Счетох за нужно да напиша горното, защото тази първа статия ще се отнася за София и знам, че има много хора, които вече се изкашлят, за да кажат "София не е България", "Хубаво, но това се случва само в София", "София е друга държава". Дали? - Ами Капана, Главната, ЖП гарата, индустриалните зони в Пловдив? Алея първа, Централния площад, Зала Конгресна, улица Преслав във Варна? Бургас със ЖП гарата, Морската гара, Морската градина, вече най-развития наземен транспорт в страната; Видин с Дунав мост 2; Благоевград с масово санирани блокове? Стара Загора, Русе, Плевен, Сливен и т.н. - всички с обновени централни части, хипермаркети, санирания, реставрации, нови бизнеси и производства, нови автобуси, нови зали, електронни табла по спирките... - Всичко това са промени от последните години и може да не са толкова масови и много на брой, но след време винаги количествените натрупвания водят до качествени изменения.

Бул. Тодор Каблешков 2012/2017 - сменяйте снимките и може да откриете малки прилики само най-вдясно

Тази статия и този блог не промотират по никакъв начин определена политическа партия (а в последните години и без друго се изредиха невиждано много правителства). Освен това, поне половината от показаните обекти са частни. По-скоро, единственото, което биха могли да промотират, чрез нагледни факти, е свободния дух, свободния пазар и тази обществена система, която дава възможност на виждащия възможностите човек да разгърне потенциала си и да достигне нивото, което заслужава, така, че да е полезен на всички - държавната хазна се "храни" от данъци - повече успешни хора означава повече пари за всичко и всички.

Околовръстен път, Западна дъга при Люлин 2012/2017 - коминът вляво е една от малкото прилики

И така, нека някои хора да си повтарят "Нищо не се променя вече ... години", сменяйки всяка година "брояча" на ..., 25, 26, 27,... Нека, при положение, че затворихме гладното десетилетие на 90-те с минимална заплата 67 лева, снимките дори на масовите медии тогава продължаваха да са черно-бели, когато в САЩ вече са гледали HD-телевизия, а пък ние гледахме техните небостъргачи по филмите, на евтините си телевизори, със зяпнала уста. През текущата 2017-та, на Столична община и се наложи да приема мораториуми за строителството на небостъргачи, тъй като има твърде много проекти за такива, включително в строеж. Под нас пък усилено се строи най-новата линия на метрото, която ще е с влакове без необходимост от машинист...


Много или малко са 5 години? Ами преди 5 години в София нямаше нито едно електронно табло по спирките и кога ще пристигне автобусът, в дъжд, пек и сняг, беше неизменно загадка. Нямаше и от онези белите автобуси с флоралните мотиви, нито от трамваите с екрани и климатик. А защо точно 5? - Това не е носталгия по едни години, в които прогресът се отчита на 5-годишни периоди, макар че, както ще видите, и тук имаме "преизпълняване" - причината е просто, че през 2012-та година за пръв път колите на Гугъл обикалят и заснемат улиците на цяла България и чрез техните снимки за "преди" и повечето мои за "след" правя сравнение. Гугъл са минавали засега само още един път - през 2015-та. В никакъв случай не липсват големи промени и през предишния 5-годишен период (например Арена Армеец, сградите Red Apple, BLU Offices и др.), нито пък показаните по-долу промени са единствените за посочения период (има и още, например огромния София Ринг мол или така важната Индустриална зона Божурище).

Приятно гледане!

Хладилника 2012/2017 - малко кътче от един от най-променените райони на София

Метростанция Летище София - Да, през 2012-та там нямахме метро, а сравнението е със 2015-та...

Борово при пазара 2012/2017

Детска градина в Овча Купел 2012/2017 - сравнете с плъзгане

Бизнес сгради на Цариградско шосе, срещу The Mall 2012/2017 - Ако не вярвате, следете сградата зад тролея в средата

Сграда на световноизвестната българска фирма Уолтопия в София Тех Парк 2012/2017

Форум "Джон Атанасов", София Тех Парк 2012/2017

Лъвов мост 2012/2017 - Да, толкова скоро беше... Вървяхме по ламарини и имаше тръби

Швейцария ли е на втората снимка?

Женски пазар и района 2012/2017



По бул. Сливница при Лъвов мост 2012/2017 - Преди навсякъде беше "място за Вашата реклама"

Преобразен блок в ж.к. Сухата река 2012/2017, Вероятно частно саниран

И училището точно до него

Улица Иван Денкоглу (и ул. Христо Белчев) 2012/2017


Централна гара 2012/2017

Източник (снимка 1)

Градината пред НДК 2014/2017

Останките от Ulpia Serdica при Католическата църква, 2015-та и 2017-та година

Жилищна сграда на бул. България - 2015-та и 2017-та

Хотел Плиска 2012/2017

Срещу Хотел Плиска - 2012/2015 и 2012/2017

Булевард "България" 2012/2017


Площад "Македония" с вече бившия "вечнозамразен" строеж 2012/2017

Пешеходната част на бул. "Витоша" 2012/2017 (а всъщност и непешеходната също е ремонтирана)


Новият парк "Възраждане" - през 2015-та и през 2017-та


Руски паметник 2012/2017


Продължете към част 2

Или изгледайте видеото с всички снимки от 2-те части:


111 коментара:

  1. Отговори
    1. Как пък почти всички стари снимки са мрачни и есенно-зимни, а новите са слънчеви и зелени + цветя. Преди не е имало лято и цветя ли? Или Гугълмобилът преди е снимал само зима, а сега само лято? Аман от пропаганда!

      Изтриване
    2. :) и на мен това ми направи впечатление :D

      Изтриване
    3. Малко заигравка с цветовете и контраста прави чудеса :-D

      Изтриване
    4. Aз пък искам същите снимки за 2017/2022. Много ми хареса сравнението. Браво!!!

      Изтриване
    5. Това, че Кауфланд или Уолтопия са направили нови лъскави сгради със собствени средства как точно е постижение на Столична Община?

      Изтриване
    6. Точно това се чудя и аз :)!!

      Изтриване
  2. Бях позабравил някои от Софийските скандали, но тази статияя ми ги припомни.

    * Кафуланда на Т.Каблешков - бяха отсечени няколко вековни (и защитени) дървета за построяването на супермаркет, а като компенсаторно залесяване бяха боцнати няколко фиданки в кръгчето на площад Знаме на мира. Те изсъхнаха.

    * Кръговото на околовръстното и бул.Европа при Люлин. Три-етажно кръгово. Чудесно за автомобили, кошмарно за живеещите наблизо, за пешеходци и велосипедисти. От там можеше да се излезе от София с колело в посока Банкя. Сега не!

    * Самото околовръстно. Най-скъпия път на км. в Европа! Сравним като цена с прокопаване на тунел под Алпите (може и тунела да е по-евтин). Опитайте де са пресечете околовръстното БЕЗ автомобил, където и да е. По цялата му дължина.

    * Хладилника. О, да. Молът, който си има метро!

    * Метростанция на летище София. Добре, че бяха някои НПО-та, че бяха забравили да свържат летището с метро. Трябваше с нашокване на канчета да се припомнят понятия като интегриран градски транспорт.

    * Борово при пазара... Ами то е мол вместо пазара. Поредното голямо туловище. Да споменавам ли, че не си падам по МОЛ-ове? Заемат твърде много пространство. Имаше нужда от нови сергии на пазара, а не от заменянето на пазара с мол.

    * О, да! Кръговото на Лъвов мост! Не, това не е Швейцария. Това е поредното недоразумение. Кръгово със светофар. Известно ми е само още едно кръгово със светофар и то е на Сточна гара. Ако не бяха от пичовете от група Град, нямаше да го има минаването "отдолу" - единственото което не се задръства в това многомилионно недоносче.

    Иначе, да сградите след саниране изглеждат по-добре, отколкото с неподдържана от 20+ години фасада.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кръгови със светофари има безкрайно много из цяла Великобритания. Но байганьовците като тебе за широкия свят не са чували и знаят само да плюят

      Изтриване
    2. Факт е, че са се направили доста неща, но както каза и човека по-горе....с цената на много скандали и още повече пари под масата в общината и държавата. А типично по байганьовски без планиране и умисъл...това го можем най-добре

      Изтриване
    3. Естествено, че все ще има недоволни, ето в това сме най- добри! Много пари са откраднали - очевидно, но поне и много от тях са усвоили както трябва, за разлика от това какво щяха да направят някои по- червени управляващи :) Всяка една точка от споменатите в този коментар ми се струва крайно глупава, а относно молът в Лозенец и метрото- две неща които коренно го промениха в далеч по- добро място от това което беше... Може би най- огромната разлика в цяла София за последните години.

      Изтриване
    4. хахахаха! Слава богу, един трезво мислещ човек в коментарите. Дадени 10 снимки преди и след на главни улици и булеварди в София + още 2-3 снимки преди-след, където виждаме как разликите стоят дефакто в това, че са вдигнати разни нови бизнес сградки или някое друго псевдо молче и разбираш ли София е вече до такава степен неузнаваемо пременена, че непременно трябва да я сравним с Швейцария :D :D :D За преобразяването на самите порутени сгради съм за, обаче. Да продължават в тоя дух! А въпрос към господин Пешев - къде точно ги видяхте тези кръгови със светофари във Великобритания, че аз нещо май съм ги пропуснал, мерси предварително. Колкото до хората, които държат да ги баламосват явно с такава евтина манипулация - да видят във Фейсбук има една страница - Спаси София, където нагледно са показани наистина "успешните" резултати да се промени софийския облик. Отделете си непременно време да я погледнете.

      Изтриване
    5. Здравейте,
      Кръгови със светофар и аз съм виждал на много места в Англия.Ето един пример:
      Millbrook Roundabout, Southampton SO16 4QH, Великобритания съседното кръгово също е със светофар. За да не кажете, че тези са само в Саутхемптън ето и пример от Лондон: Sunbury Cross Roundabout разбира се намират и кръгови , но доста по-малки от тези примери тука които са без светофари. Просто големи бели точки на улицата които служат за ориентир какво трябва да се случи.

      Изтриване
    6. Окей, само че тези кръгови са дооооста, доста по-големи от това на Лъвов мост, а до колкото виждам са и водещи към изходи за магистрала/скоростен път, а не е в най-оживената част на пренаселен град :) Друг е и въпросът, че не винаги нещо, което е направено/построено/въведено в чужда държава, означава, че е добро/качествено и трябва непременно да бъде въведено и при нас. Пример давам с немския аутобан. Ако в България се премахне ограничението на скоростта по магистралите, мога да ви гарантирам, че ще има десетки смъртни случай...на ден! Нещо по което да се замислим всички, бих казал аз.

      Изтриване
    7. Светофара е заради преминаващия през кръговото трамвай, знам че всички сте пътни инженери задочно, но може би тази лекция сте я пропуснали.

      Изтриване
    8. Да, не всичко което е въведено работи , но все си мисля ,че някой неща не работят заради манталитета на каране тука.

      Изтриване
    9. и какъв е проблемът на кръгово със светофар? нещо лошо ли е, незаконно ли е, какво? а на бившия "хладилник" явно отдавна не сте стъпвали, за да твърдите, че е "мол, който си има метро"....

      Изтриване
    10. Хубаво е да има светофар на кръговото. Кръговото на 4-ти км също има нужда от светофар. Става невероятно задръстване на булеварда покрай Арена Армеец, защото не могат да влязат колите в него. Толкова е натоварено в делничен ден.

      Изтриване
    11. кръгово и светофар - магаре и космос, идеята се обезмисля, спестявали са за да има за крадене и затова трамвая минава там напряко, нищо че не облекчава трафика нали пари са се усвоили и е имало комисионни...

      Изтриване
    12. Преди две седмици шофирах във Валенсия. Почти всяко кръгово беше със светофари вътре в него.

      Изтриване
    13. В Испания всички кръгови са със светофар и всичко е наред. Даже чакаш по 2-3 светофара. И шофьорите са доста по-културни от в България!

      Изтриване
    14. Не си Славян а русян комунян

      Изтриване
    15. Айде да видим сега...
      *Кауфланда на Каблешков - дърветата не бяха защитени, не бяха и вековни. Мястото беше кална тоалетна за кучета с развени по клоните найлонови пликове.
      *Кръговото на бул. Европа и Люлин. Пешеходния поток от Люлин на запад е просто убийствен. Вижда се един пешеходец (на снимка старо), и даже е маркиран със светлоотразителна жилетка. С велосипед към Банкя - светофара на Филиповци и само напред.
      *Не става само с трърдения "това е най-скъпия път в Европа". Трябва и малко доказателства след това. А пътя го има. Пресичане без автомобил - Бизнес парк, Бистришко шосе, Ринг мол, Симеоновско шосе, Черни връх, България, Бъкстон - средно на всеки 1,5-2 км. пресичане на градска артерия... Можеше и по-добре но и така става. Между другото на всяка от тези точки има спирка на градски транспорт.
      *Хладилника. Мол - добре. Метро - добре. Не схванах критиката.
      *Метро на летище София. Пак ми се губи критиката. Метро, както се разбрахме - добре. НПО - ами... добре, браво на тези хипотетични НПО-та.
      *Борово, пазара. Това вече си е лично мнение. Това че Вие не си "падате" по молове не е градоустройствен фактор.
      *Кръговото на Лъвов мост. Сфетофара наистина е глупаво решение, но задръстванията намаляха и трафика се отпуши. Това малко не ми звучи като критика, а по-скоро опит да вмъкнем похвала за група "Глад"... Нали знаете че гл. арх. на София в момента е виден член на група "Глад". Чакаме революционните промени в градоустройството на София, които само визионери като тях могат да направят. За сега най-радикалното им дизайнерско решение е носенето на шал независимо от времето.

      Изтриване
    16. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    17. Защо толкова хейт? Защо винаги трябва да се намерят косурите на нещо? То е ясно че е по-хубаво от преди 5 години. Пред нас махнаха старите люлки и сложиха нови, да им търся ли сметка какво са направили с желязото от старите или да се радвам на новите? Защо бе, защо сте такива? Какво очаквате, от да се събудите и всичко да е наред, и то така както на вас ви харесва? Не искал нашия спирка на метрото в мола? И какво ти пречи? Имало светофар в кръговите? Ами има и в цяла Европа има... Няма как всичко да е по твой вкус, не се залъгвай, приеми го...

      Изтриване
    18. Аз не мога да повярвам каква жалка пропаганда е направена тука с това как е била София преди 5 години и как сега. Защо всички се фокусирате над едно кръгово а не над очевидното, а то е че София е НАЙ-МРЪСНИЯТ ГРАД В ЕВРОПА?! Безценните ви проекти и снимки показват нагледно точно това. На места където преди е имало дървета сега има бизнес сгради. На места където въздуха беше чист, сега има мъгла от смог. Нека да попитам господата и дамите които защитават всичките тези "проекти" замисляли ли са се над безумиците които бяха извършени за тези 5 години?! София се превърна в град държава. И за разлика от всичките съграждани, аз съм имал шанса моите родители от 3 поколения да са софиянци, и аз НЯМАМ село на което да отида събота и неделя за да си прочиствам организма от мръсният въздух. От всичките снимки има едно положително нещо и това е санирането (което от личен опит знам че беше направено с цел неправомерно усвояване на средства и го знам от хора които чрез своите фирми са го правили). Такива статии с медийната цензура в България няма да видите. Продължават безумиците и до ден днешен в София. Искам да попитам всичките възторжени люде които ръкопляскат на тази София да ми отговорят, как точно София е по-добре отпреди?! Че са нацвъкали сграда до сграда и че задръстванията са целодневни? Последните гениални решения бяха всичките дървета на Гешов да се изсекат, за да може тапата да е на България (имам и снимки които илюстрират километричните ЕЖЕДНЕВНИ задръствания). Тоест отново се усвоиха едни пари и нищо не се направи градивно, освен че сега гледката която имах към Витоша е силно замъглена от постоянният смог от колите които чакат в задръстване 24/7. Нека всичките възторжени люде ми отговорят точно как тази жалка пропаганда е направила София по-добро място?

      Изтриване
    19. Не обиждайте Швейцария, моля! Искам платения драскач и Фънди да се хванат под ръка и да пресичат, пресичат на Лъвов мост. Там, където на старата снимка минават хора сега няма пешеходна пътека, изобщо! Не повярвах на очите си, като ми се наложи да мина от там.

      Изтриване
    20. Пич, ЕМИГРИРАЙ! ВЕДНАГА!

      Изтриване
    21. Оф я се стегнете.. няма нищо лошо в строенете на бизнес сгради (стига да е на правилно място).. въпроса е, че каквото се е ремонтирало от ГЕРБ се разпада, а малките улици и кварталите умират тотално. Пък и самите бизнес гради не са напредък на общината ;) Но хайде сега.. Петър Попов - ти си в другата крайна точка и се осираш тотално с граченето си. Заключението - не София не върви напред, защото не се прави достатъчно, а това което се прави - се разпада. Но няма лошо да се строят нови сгради с умисъл.

      Изтриване
  3. София е неузнаваема! София стана един великолепен европейски град, в който се живее все по-добре и който с гордост можем да показваме на туристи. На времето, когато развеждах чуждестранни гости из града, дълго планирах маршрута така, че да избегна големите резили. Дори с цената на двойни разстояния. И пак нямаше как да се скрият разрухата и грозотата! Браво на кметовете на ГЕРБ Борисов и Фандъкова! Г-жо Фандъкова, моите уважения. Пожелавам Ви здраве и успех. Игнорирайте злобните мрънкания на БКП електората. Това са ограничени, дребни хорица, които не ЖЕЛАЯТ да видят хубавото, не могат да го оценят и никога няма да са доволни. Това са хората, които си изхвърлят боклуците от балконите, паркират галошите си пред входната врата, не чистят пред къщите и блоковете си, но искат да живеят в красив град. Забравете ги и давайте напред!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И града с най-много ФПЧ10...

      Изтриване
    2. А превръщането на Витошка в "Главната" ? Селски недоклатени мръшляци!

      Изтриване
  4. Пълен шит! Зимни снимки срещу летни с раззеленени дървета. Всяка нова сграда е едно ново пране на пари.
    По-добрите снимки са тези с повече небе на тях.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наясно ли сте че нямам контрол над това по кое време на годината е минала колата на Google Street view? Наистина ли не виждате никакви качествени промени извън това? И някои от сравненията са лято срещу лято.
      -------------
      Долният Ви коментар беше изтрит заради нецензурни думи.

      Изтриване
    2. Държа да отбележа, че и аз съм отчасти фен на времето от преди 89-та година, но тук не мога да си кривя душата. Наистина сам се напсувах, затова как по дяволите не съм забелязал тези огромни промени. Е, някой неща се забелязват, но наистина ефектът е много по-силен, когато имаш база за сравнение. Това дали е зима или лято и на мен ми направи впечатление, но едното няма нищо общо с другото. Успех на блогъра и за напред да продължава да отваря очите на слепи комуняги като мен и други такива.

      Изтриване
  5. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Още веднъж, нецензурните думи няма да се толерират.
      ----------------
      Не, не съм от общината и повечето от нещата на снимките не са нейно дело. А и не разбирам къде съм казал, че не са ползвани нашите данъци и заслугата не е наша обща? Това "хвалене" е за да покаже колко зле беше в последните десетилетия преди това. Ако повече ви харесва на старите снимки, мога да Ви препоръчам Кишинев, като град-столица, който ще Ви пасне на вкуса.

      Изтриване
  7. Има подобрения, определено. Но също така не се работи по най-същественото - правенето на града лесен за придвижване и с чист въздух чрез приоритизация на Градски транспорт и велосипедно движение. Нека не се лъжем превдо велоалеите като тази по Раковска не помагат в това отношение. Защо не качихте и снимка на Дондуков преди и след ремонта да се види колко милиони са дадени без да има никаква промяна.

    ОтговорИзтриване
  8. https://www.klinklin.bg/10-uspeshni-proekta-na-stolichna-obshtina/ - ето и класацията на Спаси София за десетте успешни проекта на Столичната община

    ОтговорИзтриване
  9. Колкото и да са се постарали със снимките "СЛЕД", единственото, което виждам е повече застрояване, по- малко зеленина и още по- малко пространство ! Искам си онази София, която знам от дете.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тогава да живеем на село освен. Въобще не мога да ги разбера хората, мрънкащи за застрояването по градовете, черноморието и т.н. За да има прогрес и да се развива икономиката застрояването е неизбежно. Пък и като стана въпрос за черноморието - много по- добре би било да бъде застроено с мисъл и спазване на регулациите за % застроена площ и височина от буренясващите змиярници, които на друго място могат да се видят само в страните от третия свят.

      Изтриване
    2. Има начин да се застроява така, че да става за живеене. И ако имаше работа, повярвай ми, много хора биха предпочели да живеят "на село" !

      Изтриване
    3. А за морето изобщо не ми се повдига въпрос - само ще дам за пример една Гърция - колко по- приятно е за почивка в "буренясващите змиярници" и трънки там, без гнусТни хотели и чалга заведения.

      Изтриване
    4. Ми, като няма работа... отворете работни места... След като няма работодатели, заплатите ще бъдат ниски, ерго печалбата Ви ще е много по-голяма, в сравнение с печалбите на софиянци.
      Или трябва някой да дойде и да Ви намери работа... пък ако може и да Ви държи на нея, без значение дали работите качествено или не. :)

      Изтриване
    5. Напълно съм съгласен с JCX OBJX. Всички искате да живеете в незастроена София, но пък за сметка на това искате да се придвижвате с метро. Искате да не е застроена, но предпочитате моловете пред пазарите. Искате черноморието да е диво, но отсядате в ол-инклузив хотел. Няма как. По-нагоре казах, че отчасти харесвам времето от преди 89-та, но няма да се върне и да се научим да сваляме шапка за хубавите неща на новото време.

      Изтриване
  10. Има подобрения и в крайните квартали, пример е облагородяването на Северния парк в кв. Надежда. Повечето хора дори бяха забравили съществуването му, защото беше запуснат от десетки години. Към днешна дата е доста приятно място. Естествено, има още много какво да се желае по отношение на градската среда в София, но все пак, трябва да се оценява и положителното.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, това мога да го потвърдя! Има чудесни тематични детски площадки, фитнес на открито, изцяло сменена настилка, осветление и видео наблюдение. Място, на което с удоволствие бих се разходил, а имаше години в които не исках изобщо да стъпя там.

      Изтриване
  11. Сгради, сгради, сгради... Един парк "Възраждане" не може да промени София към по-чист и нормален град. Ами децата???
    Да, има приятни разлики, но къде са новите детски площадки в центъра и изобщо местата за игра, отдих и спорт? Знаете ли, че в най-централния район "Средец", в който живеят повече от 30 000 души, от които около 3000 деца, има всичко на всичко 2 детски площадки с общо 3 пързалки и 4 люлки? 4 люлки за хиляди деца, и то без да броим приходящите! В Борисовата градина на "Слона" има още няколко, но там се струпва цяла София.
    Колкото повече улици и булеварди се правят, толкова повече коли ще идват в града. Хубаво, че са лъскави и нови, но искаме да ДИШАМЕ и играем!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Почти всички паркове и градини в София през последните няколко градини бяха ремонтирани. В повечето от тях бяха направени площадки за игра и спорт. Лично аз не разбирам постоянното мрънкане. Да, София не прилича на село (или поне не би трябвало) и хората които са селяни (с най-добри чувства) по душа няма как да се чувстват добре в който и да е голям град. В крайна сметка българските села се обезлюдяват и е крайно време вместо да искате София да стане едно голямо село, вие които не обичате големите градове да се завърнете по селата. Дали София може да стане по-красиво и приветливо място, да. Дали е по-добро място от преди 5, 10, 15 години, определено да. Но това се забелязва предимно от хората които са отраснали в София. Хората които са дошли в София по икономически причини е нормално да искат градът да прилича повече на техните родни места, но това няма как да стане.

      Изтриване
  12. Браво за труда :) Правилно е да се фокусираме и върху положителното. Човек е склонен да се вторачва в проблемите и да, лошо винаги ще има, но като се вторачваме само в него, пропускаме хубавото - и за какво живеем тогава? Браво, чудесна статия :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ama razbira se, ne se uchete ot greshkite si, davaite napred. Drug shte mu misli.... napravi si ti molcheto, priberi si milioncheto i se fokusirai vurhu polojitelnoto, mhm dobur plan i taka obektiven

      Изтриване
  13. Ех как така се е случило всички снимки от „ново време“ са на слънце а старите на мрачно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно. Като по московски учебник за манипулация...

      Изтриване
    2. Да, точно това написах и аз по- горе.. ;)

      Изтриване
    3. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    4. Когато вашингтонски трол говори за манипулация и вмъкне уж леееекинко думата "московски" в тема, която няма нищо общо с Русия, ето това се вика висок професионализъм. Така, де - що да блеем в кол-центъра с офисния планктон, когато можем да заработим някое грандче от вкъщи.

      Изтриване
    5. Сащник и соросоид! Не цениш хубавото и не ти отива да пишеш такива глупости!

      Изтриване
  14. Обичам София и благодаря за чудесното сравнение "преди и сега". Столицата ни става все по-уредена и хубава. Радвам се, че има хора, които работят за това и хора, които го виждат!

    ОтговорИзтриване
  15. Пълна манипулация.
    Зимни мрачни снимки от "преди", срещу пролетни и слънчеви от "сега".
    Ако тия от "преди" бяха летни и слънчеви, веднага щеше да проличи как растителността в София е намалена наполовина през последните 5 години.
    Единственото красиво нещо в София са дърветата, когато са се раззеленили те скриват безкрайногрозните форми на сгради, мостове, заграждения, затворнически колчета, криви и избушени тротоари, ръждясали мантинели и т.н.
    А когато са по-малко дърветата, как може града да е по-красив?
    Само някой, който не е минавал по бул.Левски преди и след, може да твърди, че сега там е по-красиво. Не е по-красиво, отвратително е. Точно защото няма дървета. Изсекоха ги всичките през 2012. Обществена поръчка вероятно. Сградите в София са изключително грозни. Всеки пуска снимки на няколкото наистина красиви сгради по 2-та хубави булерда с нови сгради - България и Цариградско Шосе, но във София има още хиляди сгради, които са безкрайно грозни. Почти всяка една, без значение жилищна или не, изглежда като склад - грозна фасада, с няколко грозни прозореца. Това е. Огледайте се и ще го видите. Мен не могат да ме излъжат с няколко снимки...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снимките "преди" са направени от автомобили на Гугъл с монтирани камери на покрива, които заснемат във всички посоки. Аз не съм отговорен за това, че са минали през февруари. Ако Вие имате ваши летни снимки от 2012-та година на всички тези обекти, с радост бих ползвал тях. И дърветата по Васил Левски са подменени, каквато е в цял свят практиката, защото после като падне огромно дърво и убие някого пак щяхте да недоволствате.

      Изтриване
    2. "като падне огромно дърво и убие някого" ? Брех, не знаех, че живеем в Чернобил и дърветата ей така си падат просто. Съгласен съм с господин Пецов, че отсичането на дърветата е пълна простотия и въпреки наистина добре свършената работа по фасадите на сградите, съм против това да се изсичат дървета. Естествено много по-евтинко е да се отървеш просто от тях, вместо да ги поддържаш от време на време, но нали сега виждаме новите молчета и високи сгради с големи, стъклени прозорци - те са къде-къде по красиви. Дубай, бе, Дубай!

      Изтриване
    3. Veselin Petcov еми доста си тъпичък значи. В София има уникално ценни и красиви примери на модернизма, сецесиона и още много други архитектурни стилове, но изглежда на някои хора им липсва култура за да ги оценят. За това, че не се поддържат или че често търпят неуместни ремонти съм съгласен. Но да твърдиш, че София е пълна с грозни сгради означава, че просто си ограничен и глупав.

      Изтриване
    4. Напълно съм съгласен с Антонина за архитектурното богатство на София, даже щях да пиша нещо в този дух, но тя го е написала по-добре.

      Изтриване
  16. Подкрепям с две ръце тази инициатива!

    ОтговорИзтриване
  17. Просто сме една мнооого мрънкаща нация. Като се строи - защо се строи, като се боядисва - защо се боядисва, като не се строи - защо стоим на едно място, като не се подържа - защо е запуснато...............Няма угодия и това си е. Защо да харесваме новото и чистото, като можем да си мрънкаме за старото?
    И в градовете, и по селата трябва да се върви напред. Едните били зимни снимки, другите били летни - ти да видиш в това била разликата, а не в по-новото и по-чистото. На нищо не сме в състояние да се зарадваме. Мрънкане и реване - ето в това ни е силата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ama tova che vie ste obranicheni i ne znaete kak se poddurja edin grad i kakvo trqbva da se stroi za da ima visok standart na jivot si e vash problem. Az ne moga da se radvam che maloumnik e napravil kushta kudeto do sega e bilo pole, sehstash li se che vseki moje da go napravi tova, vsqka firma moje da stroi novi neshta, kakva e shibanata im ideq zad stroeja, mislqt li za susedite, za zeleninata? Koi dava obqsnenie na horata zashto sega tuka shte ima mol a ne park? Nikoi, zashtoto se pravqt pari, perut se pari, i se kradut pari i kogato samo s taq cel sa postroili nqkakva smeshna sgrdata bez nikakva misul vlojena v neq, koi da se zaradva? bai ti selio kudeto naciqta mu vinovna che oligofreni q upravlqvat, ti qvno ili si na nqkoi ot vlastta plemennichkata ili ne sa ti kazali kolko pari e okral tatenceto che da si tolkova dalech ot realnostta i da se obrushtash sreshtu naroda a ne taq pomiq koqto go upravlqva. Mnogo ti zdrave i cql jivot v Bulgariq ti pojelavam da jiveesh i decata ti da sa tuk i te za cql jivot, az si hvashtam putq i otivam kudeto cenqt intelekta i ima demokraciq. neshtastnici, prosto sum potresen

      Изтриване
    2. Ха! Обратното на мрънкането е действането, а като се действа без да се мисли, засегнатите хора мрънкат. Виждаш ли сега колко ти е спряла главата. Аз мразя патриоти под налягане с нулево образование и никаква представа как се ръководи държава, фирма или каквото щете. От личен опит ви казвам, в тая смешна държава никой не се стреми и няма капацитета да направи нещо по най-добрия известен на света начин, просто сме толкова назад с образованието по всички предмети, че не знаете какво ви липсва, нямате представа. А да се радваш на простотията с идеята че все пак е нещо.... просто сами се закопавате в тая помия и карате който все пак вижда проблемите и има сили да ги реши, да си стегне куфара и да го направи за друг народ. Аз не съм патриот, и съветвам и вие да не сте, защото освен измишльотини от за историята ни преди 1000 години, нямаме нищо. Не се тупайте в гърдите колко велика е била България, защото нямате грам принос за това, не хвалете олигофренските управници, защото нямат никакви квалификации за работата която вършат и качеството и визията им е долна и с идея прибиране на пари. Не слушайте тъпите новини който работят за масова заблуда и диверсия. Кой да оправи това село като 50 години изпростяват всички? Кой нормален човек би решил да си даде живота на някакви неграмотни селяни които се имат за майки и бащи на държавата, когато минаваш границата и си в РАЯ на прогреса, образованието, бизнеса, културата, здрравеопазването, спокойствието и защитата? ????????????? Добре, че в моето време паднаха ограниченията и се пътува свободно, че трябваше да ставам терорист инъче. Жалко за вас, които се радвате на кочината, надежда за вас няма.

      Изтриване
    3. Господа анонимни от 1 ноември, щом мислите, че сте по-грамотни и знаещи, защо не се хванете вие да управлявате или да издигнете някой, който може, та да направите България по-добра за живеене?! Или просто бързате да напуснете, за да не свършат навън местата за такива полуграмотни като вас. Нали знаете кои първи напускат кораба, когато потъва, плъховете, разбира се!!! Така, когато отвориха границите, първи циганите и бандюгите на дребно напуснаха... Хубаво е направеното за последните години, хубаво е, че се изсякоха тополите по бул. "В. Левски", хубаво е ... Но още по-хубаво щеше да бъде, ако имаше нов застроителен план с идея за развитие на София, ако не се разхищаваха с лека ръка парите от огромния през последните години бюджет на общината, ако се крадеше по-малко ... А относно оценката дали София е станала по-красива, може да се даде само от човек, който е поне две поколения софиянец. След като градът беше изоставен и порутен през двайсетгодишния период след 1989 година, сега се опитва да се подобри външно, но грандиозните сгради не го правят по-красив. Преди години София беше сред най-красивите столици в Европа, защото нямаше улица без дървета, през няколко пресечки имаше градинки, парковете се поддържаха, улиците се миеха вечер (поне по-централните, а другите поне веднъж месечно), градът беше за хората, а не за колите и още много мога да кажа. Хубавото е, че се прави опит за подобрение - доста сполучлив и успешен, но нека се чуят и забележките, та грешките да не се повтарят!

      Изтриване
  18. Браво ... и как не видях никъде една снимка, на която да е било гадно, и после да е озеленено, само строежи, строежи, и като че ли кой знае колко красиво е, че сте пляснали някаква лъскава сграда, и край .. влезнахме у Европата ... евала!!! ... Пълна селяния! Честно!! И то не за да обидя хората от село, а за манталитета ви.. сляндурски.. лъскаво да е, да светка там нещо, начи е готино! .. Тейва ваш'та маа

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вие сте пълен простак ! Не цените това което ви се предоставя, не цените и себе си ! Ако от всичко това виждате само лъскавите сгради, то вие очевидно имате сериозен проблем. Хората от село и ток нямат, за тва бягат тук, може би и вие сте един от тях, който най-сетне видя ток и запретна ръкави да дращи за още... Уважавам труда на хората, и стискам палци за дори по-големи промени на този прекрасен град. А пък такива като вас моля, напуснете столицата, даже страната. Хайде с здраве !

      Изтриване
  19. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Типичен пример, за прост младеж който е загубил не само уважението към родината си, но и за себе си. На 27 години човек да говори така е просто умопомрачително ! Няма значение с какво образование си, когато манталитета ти е толкова прост и нецивилизован. Пък ти продължавай да миеш чиний там, да си те гледат като "Ония пич от България", с което единствено и ще си останеш запомнен. Жалко, много жалко...

      Изтриване
    2. mi KON da ti go nabie! xDD преведи си го на холандски ако искаш, да ти е по-интелигентно :D

      Изтриване
  20. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  21. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  22. Браво....но София не е България..Ние от провинцията да мрем ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щеше да е много хубаво да прочетете написаното, а не само да гледате снимките.

      Изтриване
  23. Браво госпожо ФАНДАКОВА! Такъв растеж и цафтеж СОФИЯ не е виждала от 681 досега!

    ОтговорИзтриване
  24. Повечето "санирания" показват, че въобще не се държи сметка за историческия облик на сградите, а се лепи стиропорче и се слага пластмасова дограма, вместо да се използват топлоизолиращи мазилки и да се съблюдава вида и членението на прозорците. Това превръща града в безлико стръпване на еднообразни кубчета, боядисани като бонбонки. Не би трябвало отговорните градски архитекти да допускат това, но, уви...

    ОтговорИзтриване
  25. Когато Фактите говорят и Боговете мълчат!!! Другото е тъпо заяждане!

    ОтговорИзтриване
  26. Как пък почти всички стари снимки са мрачни и есенно-зимни, а новите са слънчеви и зелени + цветя. Преди не е имало лято и цветя ли? Или Гугълмобилът преди е снимал само зима, а сега само лято? Аман от пропаганда!

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря на автора за прекрасната статия и времето което е инвестирано в нея. Надявам се, че негативните коментари няма да повлияят на мотивацията за следващите публикации. Аз лично съм недоволен от настоящата управа на София и никога не съм се въздържал от критики към тях. Това обаче не ми пречи да оценявам положителното. За мен София е един прекрасен град, който през последните 10 години се развива в добра посока. Можеше да се развие и по-добре, но можеше да е и много по-зле.
    Хубаво е едно общество да е критично, но то трябва да бъде и обективно. Моето мнение е, че голяма част от обществото в България в момента не е обективно и не може адекватно да оцени своята държава. Много хора базират негативното си мнение на нереалната си представа за други държави. Когато някой поживее в чужбина и започне да става свидетел на проблеми, подобни на тези от нашето ежедневие, тогава може истински да оцени обстановката тук. Навсякъде има и хубаво и лошо - България не е изключение нито в едното нито в другото. Въпрос на личен избор е да как да разпределяме вниманието си между двата полюса.

    ОтговорИзтриване
  28. Ще се радвам да видя подобна статия по отношение на парко местата в София..Великата градска управа преди време позволи строежа на толкова много сгради без паркинги, че в момента не се трае..

    ОтговорИзтриване
  29. Да наистина се случиха много хубави неща в София, но
    1. Централна баня. Тези извори са причина да я има София. Музей, може би добре,а защо не модерна минерална баня с фитнес и т.н. Освен това в момента е направена прекрасна фасада ,а от страни(север) грозна ограда и мърсотия.
    2. Прави се огромен ремонт на бул. Дондуков. Какво пречеше да се изградят под целия булевард подземни паркинги. Така се прави в цяла Европа. Сега беше момента.
    3. Няма ли най-после да се почисти София от соц. паметници и символи. Отвратителния окупатор те гледа отвисоко в центъра на София.
    4. Непрекъснато се говори за замърсения въздух и твърди частици. Няма как въздуха да е чист като се мият улиците 2 пъти в годината. И нека не ме убеждават кой е основния замърсител. Това са преди всичко мръсните улици.

    ОтговорИзтриване
  30. Това, което забелязах е, че на някои от местата застрояването и организирането на пътната обстановка е за сметка на доста паркоместа.Чудя се къде ли паркират тези хора сега имайки в предвид колко сложно се намира място за паркиране...

    ОтговорИзтриване
  31. Фокусиране върху положителното - супер, но доста едностранно/тенденциозно ми се струва цялото това усилие. Мога да Ви дам поне 10 обратни примера - на сгради, които преди бяха в добро състояние, а сега се чудят как да ги подпалят "клошари", на къщи паметници на културата, които безвъзвратно и тихомълком изчезнаха и липсата на които спомогна за това градът все повече да се обезличава?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еми купи си един от тези паметници на културата и го стопанисвай... Никой не е длъжен да оправя сградите на частни лица (каквито са тези културни наследства).

      Изтриване
    2. Живея в такъв и го стопанисвам повече от добре, така че по-полека със съветите. Има си начини и способи, записани в закона, чрез които могат да бъдат задължени притежателите на тези сгради да ги поддържат в добър вид. Който не може да се справи, съжалявам, да продава и да отстъпи това на хора, които имат възможности и ценят културното ни наследство.

      Изтриване
  32. На мен ми харесва видеото и наистина има прогрес

    Дали от държавата са дошли парите или от общината или от някой частен инвеститор няма никакво значение

    Виждам София променена към добро и ми допада

    Има и добри и лоиши примери но добрите са доста повече

    Супер работа и старанието за клипа си заслужава.

    ОтговорИзтриване
  33. Интересно, колко помним бул. Витоша в стария му вид. Изпълнението на проект за (ако не ме лъже паметта) 15на мил.€ не е това, което трябва да бъде. Ще поясня: "преди" имаше магазини, хората бързаха за работа, а не да бързат да се снимат в заведения, които са заели на места над 50% от свободната площ. Селския "мегдан" беше превърнат в такъв от отговарящата на същия епитет кметица...с долнопробни материали от по 3ст за брой паве...до 2 години наново (по проект, на бр паве са били заложени цени от 50ст бр. с цел качество). Сега, НДК го ремонтират...отново...за нови 15-20 мил. ей така, за разкош и защото не свършиха всичко наведнъж, за да може да лапат повечко пара. Моловете не са прогрес. Те са идеални в държави, в които времето не позволява ползването на открити пространства, дали поради жега или голям студ. Хмм тук май не е точно така, ама хей, може да изцедим още някое милионче, ако го направим, нали?! За градските строежи, включително и кулите срещу 22ро СОУ не желая да коментирам, защото са част от най-големите издънки на българската архитектурна гилдия. П.С.
    А ремонта на ДондуРков? Шахта до шахта, некомпетентно редени павета. Който не вярва, като завали ще усети ;)
    Бел. към автора: сравнете с подходяща европейска столица, не с "преди" и "сега"...

    ОтговорИзтриване
  34. Обаче има и нещо, по кето може да сме първи в света - хейтенето

    ОтговорИзтриване
  35. Промяната на ул."Сан Стефано" е ... няма такава дума. Не бях минавала от там години и вчера бях втрещена, изумена и отвратена от печалбарската мегаломания на това, което са построили. Градоустройството явно е в ръцете на алчни нещастници, които й видяха сметката са, наистина, малко на брой години.

    ОтговорИзтриване
  36. Хубаво изглежда. Има напредък наистина. Колко са хубави новите сгради няма смисъл да спорим - субективно е. Явно е, че има бизнес, хората изкарват пари в офис кулите и ги харчат в моловете. Всичко е ок, нормално развитие за милионен европейски град в момент, в който световната икономика е в подем. Пожелавам си сега по-чист въздух, по-дружелюбни хора (да не си разменяме епитети по форумите), да опазим борисова каквато е, още зеленина, повече възможности за масов спорт, по-малко коли по тротоарите, повече колоездачи, улеснен достъп до витоша ...

    ОтговорИзтриване
  37. Споделям едно от малкото места, от които всички хора са доволни от направата му. Кръстовището на телевизионната кула:
    - 2012: https://image.ibb.co/dLAM0w/2012_Tvkula.jpg
    - 2015: https://ibb.co/dkvX7b

    ОтговорИзтриване
  38. Супер сравнение, много на място и на време - тези промени в столицата показват колко е абсурден вота на недоверие към правителството точно сега.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ФанДупкова, Тиквундерсон и Ц.Ц. съсипаха не само София, съсипват всичко до което се докоснат

      Изтриване
  39. София не преди пет, а преди *десет* години беше нормален град за живеене.

    Сега е тъпкана с кухи лейки, калпаво-бетонна джунгла с претенции за съвременен мегаполис...

    Кой знае, може би един ден Атомният център ще се самовзриви от благодорни подбуди и ще върне нещата малко в правилната посока.

    ОтговорИзтриване
  40. Прекрасна статия! Браво за положения труд и за идеята, която стои зад блога. Надявам се да продължавате да пишете, без да се притеснявате от хората, които не виждат промените и/или красотата около себе си.

    ОтговорИзтриване
  41. Браво за извършеното дело! Идеята и реализацията са прекрасни! Дано и слепите прогледнат и престанат да мрънкат за загубеното чудно минало! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  42. Здравейте господин Пешев,във вашите публикации има само снимки от София,това е много хубаво,дали частни или държ.фирми са го направили-човешка ръка е било и усет за хубаво.В нашия град Русе има кмет Слънце,който не се интересува от проблемите на хората,20 години живеем в трап,като къртици,живеем в квартал,където крак чиновнически не е стъпвал,плащаме данъци задължително,със свои средства сме направили немалко,но недостатъчно.Можем ли да си поискаме обратно данъците и да направим каквото трябва в района.Къде са ни парите,дето ги внасяме.Да лягаме на влаковата линия ли трябва или на Дунав мост да го затваряме,за да чуе този ПРЪДЛЬО,че не щем повече да го търпим да си затваря крадливите очи!Или да молим софиянци на помощ и спонсорство,което е унизително!Или в Европа да молим за ПОМОЩ и съдействие,да не се краде а да се работи,то зависи отдавна от ГЕРБ!Да не се оправдават!

    ОтговорИзтриване
  43. Браво за промените, за развитието, за цялостната промяна на облика на почти всички български градове. Но накрая ще останат само сградите - празни, без хора. Защото България се топи, българите - истинските, а не циганите - намаляват. Добре е, че се инвертира в бетон, но да се инвестира в хората - най - вече в задържането на младите в България.

    ОтговорИзтриване
  44. Към хейтърите:
    Ако искате да върнем София както е била през 19 век. Защо не си изхвърлите смартфоните и компютрите, не слушате музика на плочи и не гледате черно-бял телевизор?
    Хайде всеки да направи нещо, за да бъде по-добре, дори да е съвсем дребно. Например да не оставя кучето си да върши естествените си нужди на улицата, да не си хвърля фасовете и боклуците, където му скимне, да не краде новозасадените цветя на обществените места. А ако имаме дръзновението да направим с ръцете си и ума си някакви подобрения, от които всички да се възползват, тогава гарантирано ще напредваме много по-бързо.

    ОтговорИзтриване
  45. А защо никой не показва задръстванията причинени в голяма степен от това "Разхубавяване"? И защо не направят такъв клип за другите градчета и селца, които обезлюдиха с тъпия си ламтеж вкарвайки най-голямата част от бизнес тук?

    ОтговорИзтриване
  46. Чудничко пропагандно видео предвид тенденциозността и липсата на обективност в представянето на информацията. Готово е за предизборната кампания на ГЕРБ/БСП ! Очевидно за автора на видеото внушителният прогрес се изразява в следното:
    - строенето на гигантски и уродливи сгради, които скриват погледа към Витоша и съсипват живота на хората, живеещи около тях ( Сан Стефано Плаза и кулите на НИКМИ ).
    - строенето на супермаркети за сметка на изсичането на вековни дървета и елиминирането на зелени площи (Кауфландът на Каблешков). И не – и 100 нови фиданки не могат да компенсират загубата им.
    - строенето на молове за сметка на унищожаването на малкия бизнес (сергиите, които съществуваха на пазара в Борово). Все пак какво толкова,че няколко десетки хора са останали без прехрана, нали кифлите ще имат къде да ходят на маникюр и педикюр.
    - некачествените пътища и обществени пространства, покрай чиито неколкократни ремонти се откраднаха милиони.
    - разрушаването на символа на 1300 г. България, докато в същото време паметникът на окупационната Червена армия се издига гордо и високо в центъра на София. Доста красноречиво само по себе си.
    - нормално е санираните сгради да изглеждат по-добре от стари и неподържани фасади, но колко пари бяха окрадени покрай тия санирания и дали не можеха да се направят така,че поне сградите покрай една улица да имаха общ облик, са съвсем др. въпроси. Цигания да е , ама нова! Впрочем защо авторът не е показал как изглеждат тези санирания в крайните квартали или не е много политкоректно?!
    Ако авторът искаше да бъде обективен щеше да покаже и състоянието на велоалейната мрежа, състоянието на новите пътища и площади преди поредните ремонти, процеса на разпад на почти всички бани с минерална вода в София и т.н. Нека не сравняваме София сега с това, което е било преди, а с това, което можеше да бъде за същите тези пари. Докато не се научим да изискваме повече, ще получаваме все по-малко ... и ще си бъдем все същите овце! Ама все пак невежеството е блаженство! Да живей уишфъл тинкинга! И още нещо – лепването на определението “хейтър” не е аргумент само по себе си.
    Показване на по-малко




    ОтговорИзтриване
  47. Градският транспорт деградира, защото населението се увеличава, а размерите на автобуси и тролеи намаляват...
    А на повечето снимки в статията се вижда как зелени площи са застроени - това не е никаква реклама...

    ОтговорИзтриване
  48. С предложение да добавите още:
    - ремонтирания бул. Стамболийски 2014 - сега 2017;
    - ремонтираното за 100 млн. Цариградско 2015 - закърпеното през 2017;
    - ремонтираната част на бул. Витоша през 2016 - напуканата вече 2017;
    - колчетата под НДК преди (без значение годината) - кривите в края на октомври 2017;
    - бул. Дондуков преди (но моля за снимки в някои от летните месеци и по възможност цветни) - 2017 (не забравяите разбитите вече павета);
    - ремонт на бул. Мария Луиза до Халите преди и сега (ако откриете разлики);
    - в публикацията по-горе сте забравили да споменете, че ремонтът на Централна гара струва 65 млн.;
    - по сниките не се виждат каруци, а следва да бъдат добавени, т.к. 2017 още са част от "Видимите Резултати";



    ОтговорИзтриване
  49. Поздравления за труда на автора, но някои примери изобщо не са добри. Ако идеята е да се покаже, че се е направило нещо са много убедителни, но като знаеш колко пари са хвърлени, чужди пари с идеята да се подобри качеството на живот, които като свършват и това ще е, каквото се е направило, а и после ще ги изплащаш - силно се замисляш. Да не говорим, че голяма част от тези примери унищожават ценното в тях - НДК, Руйните на Сердика, Стефано Плаза и т.н Последният шанс на страната.... и ми говориш виж какво се направило. Виж в другите държави какво правят и как усвояват 4 179 256 023 милиарда Евро, не знам дали разбираш, колко тъжен и ненамясто е този пример, да не говорим , че част от примерите са частни инвестииции - разгледай отново примери по света. Има и няколко добри примера, но да се броят на пръсти и то за цялата страна отново е жалко.

    ОтговорИзтриване
  50. Я тут, щоб поділитися своїми свідченнями про те, що зробила для мене хороша довірена кредитна компанія. Мене звуть Микита Таня, з російської мови, і я прекрасна мати трьох дітей. Я втратила кошти на спробу отримати кредит, мені було так важко і мені, і моїм дітям, я пішла в Інтернеті, щоб шукати кредитної допомоги, вся надія була втратив до одного вірного дня, коли я зустрів цього мого друга, який нещодавно забезпечив позику від дуже чесної людини містера, Бенджаміна. Вона познайомила мене з цим чесним службовцем позики містером Бенджаміном, який допоміг мені отримати кредит протягом 5 робочих днів, я назавжди буду вдячний містеру Бенджаміну за те, що він мені знову допомог стати на ноги. Ви можете зв’язатися з містером Бенджаміном електронною поштою: lfdsloans@outlook.com вони не знають, що я роблю це для них, але я просто повинен це зробити, тому що там багато людей, які потребують кредитної допомоги. до цієї чесної людини, і ви можете також врятувати. WhatsApp: (+ 1 989-394-3740)

    ОтговорИзтриване

Най-популярни